Skip to main content

We hebben het er liever niet over, maar toch hebben veel vrouwen er wel eens last van. Ongeveer 75% van de vrouwen heeft wel eens een schimmelinfectie. Tijd om er wat meer informatie over te delen dus!

Wist je dat er een wederzijdse relatie is tussen hormonale disbalans en schimmelinfecties? Een hormonale disbalans kan bijdragen aan de ontwikkeling van schimmelinfecties, terwijl schimmelinfecties op hun beurt een hormonale disbalans kunnen veroorzaken.

Hormonen hebben invloed op een schimmelinfectie

Hormonen spelen een belangrijke rol in de natuurlijke balans van micro-organismen in ons lichaam, inclusief schimmels. Wanneer je een hormonale disbalans hebt, bijvoorbeeld als gevolg van stress, verkeerde voeding, medicijngebruik of een andere oorzaak, kan dit leiden tot een overgroei van schimmels, waaronder Candida albicans, die in ons lichaam voorkomen.

Hormonale veranderingen die optreden tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze kunnen ook het risico op het ontwikkelen van schimmelinfecties verhogen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer kans op vaginale candidiasis, een schimmelinfectie die de vagina aantast, tijdens de zwangerschap of de menstruatiecyclus.

Maar een overgroei van Candida kan ook leiden tot een hormonale disbalans

Progesteron

Deze Candida produceert namelijk een stofje (acetaldehyde) wat kan leiden tot een vermindering van de progesteronspiegel en een verhoogde productie van cortisol. Hier kunnen vervelende hormonale klachten door ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een onregelmatige menstruatiecyclus, onvruchtbaarheid en andere hormonale disbalansen.

Cortisol

Daarnaast kan een overgroei van Candida albicans ook leiden tot een verhoogde productie van het hormoon cortisol, wat betrokken is bij de stressrespons. Dit komt doordat het immuunsysteem wordt geactiveerd als reactie op de schimmelinfectie, wat leidt tot een verhoogde productie van cortisol. Een chronisch verhoogde cortisolspiegel kan uiteindelijk leiden tot een verlaagde werking van andere hormonen, zoals testosteron en oestrogeen.

Schildklierhormoon

Schimmelinfecties kunnen zelfs de schildklierfunctie beïnvloeden, wat kan leiden tot een verstoring van het hormonale evenwicht. Candida albicans produceert enzymen die jodium, een essentieel mineraal voor de schildklierfunctie, kunnen afbreken. Dit kan leiden tot een verminderde werking van de schildklier en een verstoring van de hormoonproductie.

Weg met jouw schimmelinfectie

Het handhaven van een gezonde hormoonbalans en een gezond immuunsysteem is cruciaal om schimmelinfecties te voorkomen en een goede gezondheid te behouden. Met de juiste maatregelen kun je je lichaam in balans houden en de kans op schimmelinfecties minimaliseren. Blijven deze vervelende infecties maar terugkomen? Ga dan zeker op zoek naar de oorzaak. Het HormoonFlow programma kan je hierbij helpen.

Leave a Reply