Skip to main content

Wist je dat we gemiddeld zo’n 451 menstruaties hebben? Toen ik dit hoorde, moest ik het even narekenen. Maar het klopt toch echt. Ontzettend veel dus! En tijdens elke menstruatiecyclus stijgen en dalen verschillende hormonen. Dat doen ze allemaal met een reden. Maar zeg eens eerlijk, weet jij eigenlijk wat er nou echt in je lijf gebeurt tijdens jouw menstruatiecyclus? Tijd voor een spoedcursus!

Hoe werkt de menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus is het natuurlijke proces waarbij het vrouwelijke voortplantingssysteem zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. Wanneer er geen zwangerschap plaatsvindt, start er weer een menstruatie en begint de cyclus weer opnieuw. In een periode van gemiddeld 28 dagen worden verschillende hormonen geproduceerd.

Deze cyclus kun je verdelen in verschillende fases:

Folliculaire fase

Dit is de eerste fase van de menstruatiecyclus en begint op de eerste dag van de menstruatie. Deze fase duurt ongeveer 14 dagen.

Tijdens deze fase groeien meerdere follikels in de eierstokken, waarvan er één dominant zal worden. Onder invloed van het follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt oestrogeen geproduceerd, wat de groei van het baarmoederslijmvlies stimuleert.

Ovulatie

Halverwege de menstruatiecyclus, rond dag 14, vindt de ovulatie plaats. Het dominante follikel barst open en het vrijgekomen eitje wordt opgevangen door de eileider. Tijdens de ovulatie is er een piek in de productie van het luteïniserend hormoon (LH). Ook je oestrogeenniveau piekt op dit moment.

Luteale fase

Na de ovulatie begint de luteale fase. Het hormoon oestrogeen daalt weer en het lege follikel wordt omgevormd tot het gele lichaam, wat progesteron produceert. Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor op een mogelijke zwangerschap en onderdrukt de productie van FSH en LH om te voorkomen dat er nog een eisprong plaatsvindt. Als er geen zwangerschap optreedt, begint het gele lichaam af te breken en daalt de progesteronspiegel.

Menstruatie

Als er geen bevruchting plaatsvindt, begint de menstruatie op ongeveer dag 28 van de cyclus. Dit kan trouwens ook heel goed wat eerder of later zijn! De baarmoederwand wordt afgestoten en het bloed, het baarmoederslijmvlies en het onbevruchte eitje verlaten je lichaam via het menstruatiebloed. De daling van de hormoonspiegels in de luteale fase zorgt ervoor dat er weer een nieuwe menstruatiecyclus kan beginnen.

 

Dit is een hele korte beschrijving van de menstruatiecyclus. Het is goed om te weten dat dit bij elke vrouw anders kan zijn. Sommige vrouwen kunnen kortere of langere cycli hebben en sommige vrouwen kunnen meer symptomen of klachten ervaren tijdens hun menstruatiecyclus. Herken je zelf vervelende hormonale klachten of verloopt jouw cyclus erg onregelmatig? Dan kan het HormoonFlow programma je ondersteunen om jouw hormonen weer in balans te krijgen en hiermee klachten te verminderen.

Leave a Reply