Skip to main content

Heb je weleens moeite met helder nadenken? Of het gevoel dat je hersenen traag werken en jij maar naar je scherm blijft turen zonder dat je echt iets gedaan krijgt? Dit wordt ook wel brain fog genoemd. Best wel vervelend! Wist je dat een hormonale disbalans hier een belangrijke rol in kan spelen?

Wat is brain fog eigenlijk?

Het is een staat van mentale vermoeidheid waarbij je je niet kunt concentreren en het gevoel hebt dat je niet helder kunt denken. Je voelt je verward, vergeetachtig en hebt moeite om informatie te verwerken. Dit kan gebeuren als gevolg van verschillende oorzaken, zoals stress, vermoeidheid, gebrek aan slaap of bijvoorbeeld een slecht voedingspatroon.

De invloed van hormonen

Een andere oorzaak van deze hersenmist kan een hormonale disbalans zijn. Hormonen zijn chemische boodschappers die door het lichaam reizen en verschillende functies regelen, zoals groei, metabolisme en stemming. Een disbalans in deze hormonen kan leiden tot allerlei symptomen, waaronder dit gevoel van watten in je hoofd.

Een belangrijk hormoon dat betrokken is bij brain fog is cortisol. Dit hormoon wordt geproduceerd door de bijnieren en wordt vaak geassocieerd met stress. Bij langdurige stress kan de cortisolspiegel chronisch verhoogd zijn, wat kan leiden tot vermoeidheid en jawel: dit wazige gevoel in je hoofd.

Een ander hormoon dat hier invloed op heeft is oestrogeen. Bij vrouwen kan een disbalans in oestrogeen optreden tijdens de menstruatiecyclus, de zwangerschap en de menopauze. Lage oestrogeenspiegels kunnen leiden tot symptomen zoals stemmingswisselingen, angst, slaapproblemen en ook brain fog.

Ook een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan bijdragen aan dit warrige gevoel in je hoofd. Zo spelen bijvoorbeeld vitamine D en B12 een belangrijke rol bij de werking van de hersenen. Een tekort kun je achterhalen via de EMB-bloedtest.

Pak jouw brain fog aan

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om brain fog te verminderen. Het aanpakken van een hormonale disbalans is een belangrijke stap. Dit kan bijvoorbeeld door stress te verminderen, voldoende te slapen en gezond te eten. Daarnaast kan het aanvullen van voedingstekorten ook helpen.

Heb je last van brain fog? Bespreek dit dan met een hormoontherapeut of huisarts. Zij kunnen samen met jou onderzoeken wat de oorzaak van de hormonale disbalans is en hoe dit behandeld kan worden. Het HormoonFlow traject zou je hier goed bij kunnen helpen. 

Kortom, dit warrige gevoel in je hoofd kan erg vervelend zijn en een hormonale disbalans kan hier zeker een rol bij spelen. Door het aanpakken van de oorzaken, zoals stress en voedingsstoffentekorten, kan brain fog verminderen en kan je weer helder nadenken. Heerlijk toch!

Leave a Reply