Skip to main content

Misschien herken je het wel: van die drukke periodes waarin een boel van je gevraagd wordt. Je zit niet bepaald lekker in je vel en je libido is ver onder nul gezakt. Het vuurtje in je relatie lijkt wel een beetje geblust te zijn.. Je bent niet de enige, ik zie dit regelmatig voorbij komen. Zonde, want je kunt een boel doen om je libido weer een boost te geven. (En je relatie weer een beetje pittiger te maken). Ben je er klaar voor?

Hormonale balans voor een hoger libido

Een gezonde hormonale balans is cruciaal voor een optimaal libido. Voeding speelt hierbij een grote rol. Zorg voor voldoende inname van gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren uit vis en noten, om de productie van geslachtshormonen te ondersteunen. Verwerkte voedingsmiddelen en suiker kunnen hormonale schommelingen veroorzaken, dus minimaliseer deze in je dieet.

Essentiële voedingsstoffen

Voedingsstoffen spelen een sleutelrol in het reguleren van hormonen en het bevorderen van een gezond libido. Zink is bijvoorbeeld essentieel voor de productie van testosteron, het hormoon dat het libido beïnvloedt. Voedingsmiddelen zoals oesters, noten en zaden zijn rijk aan zink. Daarnaast zijn B-vitaminen en magnesium belangrijk voor een gezonde hormoonproductie en energie. Kies voor volkoren granen, bladgroenten en peulvruchten om je inname van deze voedingsstoffen te verhogen. Ben je benieuwd of je voedingstekorten hebt? Laat het eens meten met de EMB-bloedtest.

Adaptogene kruiden

Adaptogenen zijn kruiden die het lichaam helpen om beter om te gaan met stress en de hormonale balans te ondersteunen. Maca is een voorbeeld van adaptogene kruiden die kunnen helpen bij het verhogen van het libido. Deze kruiden kunnen worden ingenomen in supplementvorm, maar overleg altijd met een deskundige voordat je nieuwe supplementen aan je routine toevoegt.

Beheers stress

Langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op je hormoonspiegels en libido. Regelmatige lichaamsbeweging, yoga en meditatie kunnen helpen bij het verminderen van stress en het verhogen van je seksuele verlangen. Deze activiteiten bevorderen de productie van endorfines, de ‘gelukshormonen’, die een positieve invloed hebben op je algehele welzijn. Yes, please!

Voldoende slaap

Een goede nachtrust is van vitaal belang voor een gezonde hormoonbalans en een optimaal libido. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, want slaaptekort kan de productie van hormonen zoals cortisol en testosteron verstoren. Creëer een rustgevende slaapomgeving en houd een consistent slaapschema aan.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van jouw hormonale balans (en libido)?

Het HormoonFlow traject kan je hierbij ondersteunen. In dit traject ga je voor 4 maanden aan de slag met een hormoontherapeut en werk je onder andere aan een hoger libido en andere hormonale klachten zoals: weinig energie, stemmingswisselingen en/of buikklachten.

Leave a Reply