Misschien heb je er wel eens van gehoord, of ben je er zelfs al mee bezig. Intermitterend vasten. Dit is een voedingspatroon waarbij je periodes van eten en vasten afwisselt. Het gaat niet zozeer om wat je eet, maar eerder om wanneer je eet. Deze periodes van vasten zouden heel gezond voor je zijn, maar dit is helaas niet voor iedereen (op elk moment) zo! Bekijk daarom voordat je hiermee begint of het voor jou de beste keuze is. Hoe je dat uit kunt zoeken lees je hier.
Maar voordat we beginnen even wat meer over deze manier van vasten. Er zijn namelijk verschillende vormen van intermitterend vasten. Het 16/8-protocol (16 uur vasten, 8 uur eten), het 5:2-dieet (5 dagen normaal eten, 2 dagen beperkt calorieën), en het om-de-dag-vasten (afwisselen tussen vasten en normaal eten om de dag).
De voordelen van intermitterend vasten
Het vasten kan helpen bij gewichtsverlies doordat het de calorie-inname kan verminderen en de vetverbranding kan stimuleren. Het kan ook gunstige effecten hebben op de insulinegevoeligheid, bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat intermitterend vasten ontstekingsremmende effecten kan hebben en het kan mogelijk zelfs de gezondheid van de hersenen verbeteren.
Wanneer kun je het vasten beter even overslaan?
Het is belangrijk om te weten dat intermitterend vasten niet voor iedereen geschikt is, met name voor vrouwen. Vrouwen hebben een complex hormonaal systeem dat gevoelig is voor veranderingen in de voeding en het vasten. Het kan invloed hebben op de menstruatiecyclus en hormonale balans.
Vrouwen hebben vaak een hogere gevoeligheid voor stress dan mannen, en intermitterend vasten kan als een vorm van fysieke stress worden beschouwd. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot verstoringen in de hormoonproductie en de menstruatiecyclus, en het kan ook het risico op het ontwikkelen van hormonale disbalans vergroten. Voor vrouwen die al problemen hebben met de menstruatiecyclus, hormonale disbalans of vruchtbaarheidsproblemen, kan intermitterend vasten het beste vermeden worden.
Twijfel je om te beginnen?
Het is altijd belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te overleggen met een gezondheidsprofessional voordat je begint met intermitterend vasten of andere voedingsveranderingen. Wat voor de ene persoon werkt, kan niet altijd geschikt zijn voor een ander, vooral als het gaat om hormonale gezondheid. Zorg er voordat je gaat vasten voor dat je lichaam uit de overlevingsmodus komt. Is dit je tot nu toe nog niet zelf gelukt? Het HormoonFlow traject kan je hierbij helpen! Daarna (of zelfs tijdens het traject al) kun je aan de slag gaan met intermitterend vasten en hier alle voordelen van benutten.