Skip to main content

Vroeger werd mij verteld dat ik na het plukken van een paardenbloem (want dat deed ik maar al te graag) mijn handen moest wassen omdat ze giftig zouden zijn. Tegenwoordig pluk ik ze het hele voorjaar door om ze te verwerken in mijn smoothies en om er thee van te zetten. Je kunt paardenbloemen namelijk gewoon eten! Ze zijn hartstikke gezond en dit is waarom:

Elk onderdeel van de plant is eetbaar, van wortel tot aan blaadjes en bloemen. De plant zit vol met vitamine A, B1, B2, C, K en E. Maar ook choline, ijzer, magnesium, foliumzuur, mangaan, natrium, selenium, calcium, silicium, koper, fosfor, zwavel en dan hebben we nog niet eens alles gehad. Een goede reden om dit plantje niet langer als onkruid te zien, maar te gaan verwerken in je maaltijden.

Paardenbloem geeft de lever een boost

Paardenbloemen zijn goed voor de lever vanwege de galverhogende en galdrijvende werking. Het verbetert de ontgifting van de lever en het helpt met de vertering van voedsel, met name bij het verteren van vetten. Ook bij een slecht dieet of het binnenkrijgen van toxische stoffen kan deze bloem goed ingezet worden om de lever te ondersteunen en het bloed te reinigen. Dankzij de bitterstoffen die in, met name de wortel, van de plant zit, kan het zelfs de vorming van galstenen tegengaan.

Bij veelvuldig gebruik van alcohol (wat ervoor kan zorgen dat je lever langzaam kapotgaat en wat ernstige leverschade kan veroorzaken: levercirrose) kan paardenbloemthee ingezet worden om de lever te verbeteren. Het zuiverende effect gaat echter verloren wanneer je gewoon doorgaat met het drinken van alcohol. Drink voor dit effect wel twee tot drie kopjes paardenbloemthee op een dag.

Vocht afdrijvend

Dit vrolijke plantje is een fantastische natuurlijke ontgifter, dankzij de vele voedingsstoffen die het bevat. Daarnaast heeft het een sterke vochtafdrijvende werking, waardoor het een goed middel is om in te zetten tegen vochtretentie (wanneer je lichaam te veel vocht vasthoudt). Uit een onderzoek uit 2009 is gebleken dat de deelnemers al na 5 uur meer moesten plassen na het toedienen van paardenbloemblad.

Ondersteunt de nierfunctie

Nierpatiënten kunnen veel voordelen ervaren van deze plant. Het is een natuurlijke vochtafdrijver, maar het bevat tevens veel kaliumzouten en het onttrekt dit, in tegenstelling tot veel andere planten, niet uit het lichaam.

Het kan de nierfunctie verbeteren en helpen bij klachten die ontstaan zijn door jicht en urinezuur en zelfs bij het verwijderen van nierstenen.

Paardenbloem ondersteunt de spijsvertering

Heb je last van constipatie, van je darmen en is je spijsvertering niet optimaal? Begin maar vast met plukken, de paardenbloem kan je helpen je spijsvertering te verbeteren. Het werkt speeksel bevorderend, en meer speeksel betekent meer van de enzymen die je eten verteren. Verder bevat deze plant bitterstoffen en choline die je spijsvertering bevorderen en bevordert het de galafscheiding.

Daarnaast zitten ze bomvol vezels. Waardoor ze je een vol gevoel geven, helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en een goede bron van voeding zijn voor je microbioom: de bacteriën die in je darm leven.

Een paar paardenbloemblaadjes per dag kunnen je al helpen om van je constipatie af te komen en buikklachten te verbeteren.

Het is gratis

Misschien wel het grootste voordeel: dit krachtige plantje is helemaal gratis en het groeit in de lente bijna overal in het wild. Let er wel op dat je ze niet naast drukke wegen weghaalt in verband met giftige stoffen. Ook kun je beter de paardenbloemen in honden uitlaat veldjes laten staan. Spoel de plantjes die je (ergens anders dan je eigen tuin) hebt geplukt goed af en ze zijn klaar voor gebruik.

Wil je gaan beginnen met het gebruik van paardenbloem maar is de lente alweer voorbij? Bij de biologische winkel kun je gedroogde varianten vinden.

Paardenbloem als natuurlijk medicijn

Al tijdenlang worden paardenbloemen gebruikt in de kruidengeneeskunde. In de ayurveda speelt het plantje een belangrijke rol, maar ook in de Indiase gezondheidsleer en in de Chinese geneeskunde wordt deze plant gebruikt.

Dankzij de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen kan dit plantje goed ingezet worden bij bloedarmoede, vermoeidheid en zelfs bij depressie.

En dat is niet alles:

  • De gehele plant werkt ontstekingsremmend en kan ingezet worden bij onder andere:
    • Huidontstekingen
    • De ziekte ven Pfeiffer
    • Chronische ontstekingen
    • Leveraandoeningen
    • Virale hepatitis
  • Het zuivert je lichaam.
  • Het melkachtige sap uit de stengels kan ingezet worden bij wratten.
  • De wortel kan worden gebruikt om de huid te reinigen.
  • Verbeteren van het immuunsysteem vanwege de antivirale en antibacteriële werking.
  • Het kan helpen als ondersteuning bij hormonale problemen.

Je kunt de hele plant eten

De bloem

De bloem ziet er niet alleen heel mooi uit, het is ook zeer goed te eten. Gebruik de kleurige bloemen in een salade of maak er verse thee van. Je kunt ook de bloemen in de lente verzamelen en drogen zodat je er de rest van het jaar thee van kunt zetten.

De groene basis van de bloem is erg bitter, als je hier niet zo van houdt, pluk dan de kleurige blaadjes eraf en gebruik die.

Is de bloem uitgebloeid? Dan zijn de meeste vitamines en mineralen verloren gegaan, pluk ze dus als ze in volle bloei staan.

Het blad

Kies voor de jonge blaadjes, deze smaken niet zo bitter. Gebruik de bladeren door een salade, ze lijken qua smaak een beetje op licht bittere rucola. Je kunt ze zelfs roerbakken, koken of maak een pesto van de bladeren. De paardenbloembladeren zijn krachtiger dan de wortels als het gaat over de vochtafdrijvende eigenschappen.

De wortels

Zelfs de wortels van de paardenbloem kun je aan je maaltijd toevoegen.

Ze worden ook wel geroosterd en als alternatief voor koffie gebruikt. Wil je minderen met koffie? Probeer dit dan eens, het is ook nog eens een stuk voedzamer dan gewone koffie.

Bijwerkingen

Gebruik paardenbloem met mate, te veel van dit plantje kan bij gevoelige mensen leiden tot allergische reacties, gevoeligheid bij blootstelling aan de zon en diarree en buikpijn.

 

Dus wil je je gezondheid verbeteren en jouw hormonen in balans brengen? Begin dan maar vast met plukken. Kijk ondertussen ook even of een HormoonFlow traject iets voor jou is. In dit traject zoeken we samen tot op de bodem uit hoe we jouw hormonen nog beter in balans kunnen brengen.

Leave a Reply