Skip to main content

Herken je die momenten waarop je je moe, prikkelbaar of uit balans voelt, zonder precies te weten waarom? Dat kan zomaar eens het werk van je hormonen zijn! Ze hebben namelijk meer invloed dan je denkt. Kan jouw hormoonbalans wel een beetje extra ondersteuning gebruiken?

Geen paniek, want ik sta klaar met vijf praktische tips om jouw hormonen in harmonie te brengen! Dus, pak een kopje thee, nestel je op de bank en plan de eerste tip maar vast in.

Kies voor voedzame voeding

Alles wat we eten, heeft een directe invloed op onze hormoonbalans. Kies daarom het liefst voor volwaardige voeding vol met voedingsstoffen zoals verse groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen met geraffineerde suikers en transvetten, die een boel ellende kunnen aanrichten in ons hormonale systeem. Oh, en vul vitaminen- en mineralentekorten aan en verminder eventuele intoleranties. Zonde als je zo goed met gezonde voeding bezig bent, maar de klachten gewoon blijven doorsudderen..!

Denk je dat jij andere voedingskeuzes zou kunnen maken, maar heb je geen idee welke voeding nou wel of niet goed voor je is? Met behulp van een bloedtest zoek ik het samen met je uit!

Verminder stress

Stress is de stille vijand van onze hormonen. Wanneer we gestrest zijn, pompt ons lichaam cortisol en adrenaline in overdrive, wat onze hormonale balans verstoort. Ga daarom eens aan de slag met mindfulnessoefeningen zoals meditatie, yoga of simpelweg diepe ademhalingsoefeningen. Deze helpen niet alleen om stress te verminderen, maar bevorderen ook een gezonde hormoonbalans. Yes, please!

Zorg voor een goede nachtrust

Slaap is geen luxe, maar een essentiële behoefte voor een gezond hormonaal evenwicht. Tijdens de diepe slaapfases herstelt ons lichaam zich en worden belangrijke hormonen zoals het groeihormoon vrijgegeven. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je hormoonbalans goed te ondersteunen.

Beweeg met plezier

Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor onze spieren en conditie, maar speelt ook een grote rol bij het handhaven van een gezonde hormoonbalans. Kies activiteiten die je leuk vindt. Of het nu gaat om wandelen in de natuur, een lekker potje dansen of zwemmen. Het belangrijkste is om in beweging te komen, zo stimuleer je namelijk een boel geluksstofjes. Kom maar door!

Kies voor hormoonvriendelijke routines

Kleine dagelijkse gewoonten kunnen een groot verschil maken in onze hormoonbalans. Zorg voor regelmaat in je dagelijkse routine, zoals vaste maaltijdtijden, voldoende hydratatie en het vermijden van overmatig alcoholgebruik. Deze consistente aanpak geeft je hormonen de stabiliteit die ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

Toe aan een nóg betere hormoonbalans?

Ben je klaar met jouw hormonale klachten en is het tijd om in actie te komen? Dan is het HormoonFlow traject iets voor jou! In dit traject ga je 4 maanden aan de slag met een hormoontherapeut om jouw klachten te verminderen en ervoor te zorgen dat jij je weer energiek en vrolijk voelt. Benieuwd? Hier kun je meer lezen over dit traject. 

Leave a Reply