We hebben het wel steeds over hormonen en hoe belangrijk ze zijn voor onze gezondheid, maar wat zijn het nou eigenlijk!? Hebben ze inderdaad te maken met menstruaties, de overgang en vrouwelijke kwaaltjes? Of doen ze misschien nog veel meer?
Spoiler: ze doen nog veeel meer! En ja, mannen hebben ook hormonen en mannen kunnen ook hormonale klachten ervaren.
Zo werken hormonen
Hormonen zijn een van onze belangrijkste communicatieprocessen van het lichaam. Het zijn chemische boodschapperstofjes die worden gestuurd door invloeden van buitenaf.
Je kunt je hormonen vergelijken met een muzikaal orkest. Ze werken namelijk allemaal als een soort hormoonorkest met elkaar samen. Zo’n orkest heeft een directeur en een dirigent, in jouw hormoonorkest zijn dit de hypothalamus en de hypofyse. Ze zijn beiden te vinden in je brein en ze filteren alle informatie die er binnenkomt. Vanuit ons lichaam, via onze ogen, emoties of bijvoorbeeld geur. En op basis van die informatie geven ze aan welke systemen geactiveerd mogen worden, of juist op de rem komen te staan.
Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van stress. Jouw hypothalamus signaleert dit en op dat moment zet onze hypofyse de bijnier aan voor de aanmaak van antistresshormonen. Wanneer de stresssituatie onder controle is, wordt er weer een seintje teruggegeven dat ze de opdracht is gesnapt en is uitgevoerd.
Wat regelen ze dan?
Vaak denken we bij het horen van het woord ‘hormonen’ gelijk aan vrouwelijke kwaaltjes, menstruaties en de overgang. Daar spelen ze inderdaad een rol in, maar ze doen nog veel meer. Zoals je hierboven al hebt gelezen spelen ze een rol in jouw stressregulatie. Maar ook de spijsvertering, je slaap, energie, metabolisme en groei worden gereguleerd door jouw hormonen. Super belangrijk dus om jouw hormonen goed in balans te houden, wanneer ze uit balans raken kunnen ze namelijk een boel vervelende klachten veroorzaken.
Alle hormonen hebben invloed op elkaar
Het is een ontzettend complex geheel. Maar het is goed om te onthouden dat alle hormonen gezamenlijk aan het werk zijn en weer effect hebben op elkaar. Werkt één hormoon te hard of te zacht, dan zal dat effect hebben op de rest. Om deze reden zal je ook geen last hebben van een enkel hormoon, er zullen altijd andere hormonen door uit balans raken. Wat uiteindelijk weer voor extra vervelende klachten kan zorgen.
Ben je benieuwd welke hormonen bij jou wel wat extra aandacht kunnen gebruiken? Download dan de gratis HormoonCheck voor vrouwen. Dit kan je een globaal beeld geven van jouw hormoonbalans.
Liever even overleggen of een traject met een hormoontherapeut jou verder kan helpen? Hier kun je een vrijblijvend (gratis!) telefonisch consult inplannen.