Betrap jij jezelf er ook op dat je rond je menstruatie ineens de keukenkastjes induikt op zoek naar chocolade? Een chocoreep, lepel chocopasta of lekker wat extra hagelslag over je ontbijt? Niet gek! Er zijn een boel vrouwen dieĀ een verhoogde trek in chocolade hebben tijdens de menstruatie. Er zijn een aantal verklaringen voor deze typische cravings.
Chocolade en hormonale schommelingen
Tijdens de menstruatiecyclus schommelen de hormoonspiegels in het lichaam van een vrouw, met name oestrogeen en progesteron. Deze schommelingen kunnen van invloed zijn op de stemming en voedselverlangens. Sommige studies laten zien dat de behoefte aan chocolade mogelijk wordt veroorzaakt door de interactie tussen hormonen en neurotransmitters in de hersenen.
Chocolade en je serotonine-niveau
Chocolade bevat stoffen die de aanmaak van serotonine in de hersenen kunnen bevorderen. Serotonine is een neurotransmitter die een rol speelt bij het reguleren van de stemming en het gevoel van welzijn. Tijdens de menstruatie kan de serotoninespiegel dalen, waardoor vrouwen mogelijk de behoefte hebben om deze te verhogen door het eten van een chocoladereep. Kom maar door!
Behoefte aan magnesium
Chocolade bevat van nature magnesium, een mineraal dat betrokken is bij verschillende processen in het lichaam, waaronder het reguleren van stemming en het verminderen van stress. Tijdens de menstruatie kunnen de magnesiumniveaus in het lichaam fluctueren. Sommige vrouwen ervaren een verlangen naar chocolade als een manier om hun magnesiumgehalte aan te vullen.
Niet alle vrouwen hebben trouwens zin in chocolade tijdens de menstruatie. Dit kan per persoon verschillen. Als je merkt dat je hier vaak zin in hebt tijdens je menstruatie, kun je kiezen voor een pure variant met een hoger cacaogehalte, omdat dit meer gezondheidsvoordelen biedt dan melkchocolade. Je kunt wat vaker voeding eten met een hoog magnesiumgehalte zoals bijvoorbeeld rauwe cacao, groene bladgroenten, banaan en noten. Of neem rond je menstruatie eens een (voeten)bad met magnesiumvlokken. Dit neem je namelijk erg goed op via de huid.
Je kunt natuurlijk ook jouw magnesium status eens laten testen. Dit (en andere voedingstekorten) kun je goed in kaart brengen met de EMB-bloedtest.