Steeds vaker spreek ik vrouwen die willen stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil. Ze willen geen kunstmatige hormonen meer in hun lijf. Maar wat kun je eigenlijk verwachten tijdens het ontpillen en hoe kun je je lichaam hierbij ondersteunen?
Hoe werkt het ontpillen?
Om te begrijpen wat er gebeurt tijdens het ontpillen, is het belangrijk om te weten wat de pil eigenlijk doet in je lichaam. De anticonceptiepil legt je menstruatiecyclus plat. De aanmaak van eigen oestrogeen en progesteron wordt geremd en in plaats van deze lichaamseigen hormonen zorgt de pil voor een kunstmatige variant die je gedurende de cyclus gelijkmatig binnenkrijgt. Je krijgt geen eisprong meer, maar ook geen menstruatie. De bloeding die je hebt tijdens de stopweek is namelijk een onttrekkingsbloeding.
Stop je met de pil, dan volgt de laatste onttrekkingsbloeding. In de periode die daarop volgt, moet je lichaam wennen aan een lijf zonder synthetische hormonen. Het gaat langzaam weer zelf de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron op zich nemen. Het kost tijd om deze hormoonproductie weer op gang te krijgen en om de hormonen in de juiste balans te brengen. Om deze reden kun je in deze periode klachten gaan ervaren. Klachten die je misschien wel herkent van je eigen puberteit. Toen was je lichaam namelijk met hetzelfde proces bezig: ‘nieuwe’ hormonen aanmaken en de balans hierin zoeken. Ondertussen is je lichaam ook hard aan het werk om alle hormonen van de pil het lichaam uit te werken.
Terug naar de puberteit
In deze periode kun je verschillende klachten ervaren. Je kunt je weer gaan voelen zoals je je voelde voordat je aan de pil ging. Stemmingswisselingen, buikkrampen, acne, hoofdpijn en een onregelmatige menstruatie. De klachten verschillen per persoon en ook de duur van de klachten kan variëren van een paar weken tot meer dan 12 maanden. Het goede nieuws is dat je je lichaam kunt ondersteunen bij dit proces.
Het ontpillen is zeker de moeite waard, want vrouwen die gestopt zijn met de pil krijgen hun natuurlijke cyclus weer terug, voelen zich over het algemeen energieker, blijer en ze voelen zich meer zichzelf.
Stop je met de pil? Zo ondersteun je je lijf.
- Eet dagelijks lekker veel groente (probeer 500 gram per dag te halen) in zoveel mogelijk verschillende kleuren en voeg regelmatig een pluk kiemen toe.
- Vermijd suikerrijk voedsel, dit bevordert namelijk ontstekingen.
- Voeg aan elke maaltijd gezonde vetten toe. Denk aan ongebrande noten, pitten, avocado, vette vis.
- Eet voldoende eiwitten: dit zijn de bouwstenen voor je lichaam.
- Vul voedingstekorten aan. Deze tekorten kun je door middel van een EMB-bloedtest in kaart brengen of ga aan de slag met een hormoontherapeut tijdens het HormoonFlow traject.
- Drink voldoende water: houd 0.30 ml per kilo lichaamsgewicht aan. Voeg hier ook eens een snuf Keltisch zeezout aan toe.
- Zorg voor extra warmte. Eet warme maaltijden, kleed je warm aan, drink warme kruidenthee.
- Vergeet niet om regelmatig even te ontspannen. Volg eens een yogalesje, mediteer, schrijf, wandel. Zorg voor jezelf.
- Zorg voor voldoende slaap. Tijdens je slaap heeft het lichaam de ruimte om afvalstoffen op te ruimen en het lichaam te herstellen.
- Neem een kuurtje mariadistel om de lever te ondersteunen. Gebruik de code ‘Hormoonflow10’ voor 10% korting op de producten van Vitakruid.