Skip to main content

Hormonen spelen een grote rol in bijna elk proces in je lichaam, van je energiehuishouding en stemming tot je slaap, spijsvertering en vruchtbaarheid. Wanneer je klachten hebt zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewichtsschommelingen of hormonale acne, kan een bloedtest inzicht geven in de onderliggende oorzaken. Maar wanneer is een bloedtest echt nuttig? En wat kun je hiervan verwachten?

Waarom je hormonen laten testen?

Hormonen werken samen in een complex systeem. Als één hormoon uit balans is, kan dat invloed hebben op andere hormonen en daarmee op je algehele gezondheid. Daarom heb je bij een disbalans in je hormonen vaak last van meerdere klachten.

Een bloedtest kan nuttig zijn als je last hebt van symptomen zoals:

  • Onregelmatige of uitblijvende menstruaties
  • Vermoeidheid die niet weggaat, zelfs niet na voldoende slaap
  • Gewichtstoename of moeite om af te vallen
  • Chronische stressklachten
  • Slecht slapen of slapeloosheid
  • Huidklachten zoals acne of eczeem
  • Verminderde vruchtbaarheid

Wat meet je met een bloedtest?

Een bloedtest kan verschillende hormonen meten, afhankelijk van je klachten en de vragen die je hebt. Waarden die onder andere worden getest zijn:

  • Geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron, testosteron): Deze spelen een rol bij je menstruatiecyclus, vruchtbaarheid, libido en stemming.
  • Cortisol: Het stresshormoon dat invloed heeft op je energie, slaap en vetopslag.
  • Insuline: Dit hormoon reguleert je bloedsuikerspiegel en is belangrijk voor gewichtsmanagement.
  • Vitamine D: Technisch gezien geen hormoon, maar het heeft een hormonale werking en is essentieel voor je immuunsysteem en energieniveau.
  • Vetzuurbalans: Analyse van de verhouding tussen omega-3- en omega-6-vetzuren, die invloed hebben op ontstekingen en celgezondheid.
  • Intoleranties: Inzicht in voedingsintoleranties die je spijsvertering en energieniveau kunnen beïnvloeden.
  • Vitaminen- en mineralentekorten: Controle op essentiële nutriënten zoals magnesium, zink en B-vitaminen, die belangrijk zijn voor hormonale processen.
  • Stressbelasting: Meting van biomarkers die inzicht geven in de impact van stress op je lichaam.

Wanneer is een bloedtest nuttig?

Het laten testen van je hormonen is vooral nuttig als:

  1. Je langdurige (vage) klachten ervaart. Als je al een tijd worstelt met onverklaarbare symptomen en je huisarts geen duidelijke oorzaak kan vinden, kan een uitgebreide hormoonanalyse nieuwe inzichten bieden.
  2. Je veranderingen in je levensstijl of voeding hebt geprobeerd. Als bijvoorbeeld gezonder eten, meer bewegen of stressmanagement geen effect lijken te hebben, kan een bloedtest uitwijzen of er sprake is van een hormonale disbalans.
  3. Je je cyclus beter wilt begrijpen. Bij onregelmatige menstruaties of vruchtbaarheidsproblemen kan een test laten zien hoe je geslachtshormonen gedurende je cyclus fluctueren. Tijdens het HormoonFlow traject kunnen we ook aan de slag gaan met het ‘leven volgens je cyclus’.

Hoe werkt een bloedtest?

Bij het HormoonFlow traject starten we met een uitgebreide bloedtest. Je kunt voor het intakegesprek langskomen in de praktijk in Groningen, maar het is ook mogelijk om de consulten online te plannen. In dat geval kun je de bloedtest gemakkelijk thuis uitvoeren. Je ontvangt een uitgebreide testkit waarmee je wat bloed kunt afnemen via een vingerprik. De testkit bevat duidelijke instructies, zodat je stap voor stap wordt begeleid. Nadat je het bloedmonster hebt verzameld, stuur je dit eenvoudig op naar een gecertificeerd laboratorium met behulp van de meegeleverde retourenvelop.

Op deze manier kun je jouw bloedwaarden testen zonder dat je naar een priklocatie hoeft te gaan. Een gemakkelijke manier om inzicht te krijgen in je gezondheid!

Wat doe je met de resultaten?

De resultaten van een bloedtest zijn slechts één stuk van de puzzel. Ze moeten altijd worden beoordeeld in combinatie met je klachten, levensstijl en medische geschiedenis. Op basis van de resultaten ga je samen met een hormoontherapeut aan de slag om gerichte stappen te zetten. Dit kan variëren van aanpassingen in je voeding en het ondersteunen van je orgaanwerking tot het nemen van specifieke supplementen.

Wil je nu echt weten wat er in je lichaam speelt, waarom je je niet meer jezelf voelt en waarom nou juist jij last hebt van hormonale klachten? Een bloedtest kan je de inzichten geven die je nodig hebt om gericht aan de slag te gaan. Hier vind je alle info over het HormoonFlow traject én kun je je aanmelden. Heb je nog gerichte vragen of wil je eerst even overleggen of dit traject jou kan helpen bij je klachten? Je kunt hier gratis een vrijblijvende telefonische afspraak inplannen. Tot snel!

Leave a Reply