Wist je dat we vroeger veel minder vormen van stress hadden? En dan bedoel ik niet vorig jaar. Nee, vroeger vroeger! Toen een van je voorouders rustig besjes aan het plukken was en ineens oog in oog stond met een gevaarlijk dier. Een acute stresssituatie waarin het lijf in actie werd gezet voor vechten of vluchten. Ze klom bijvoorbeeld in een boom, het dier verdween en de stresssituatie was voorbij. Tijd om de besjes weer op te zoeken.
Onze stresshormonen maken overuren
Tegenwoordig hebben we niet veel situaties meer met acute stress. Maar juist een boel chronische stress. Stress kan een aanzienlijk effect hebben op de hormoonbalans in ons lichaam. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline als onderdeel van de “vecht-of-vlucht” reactie van ons zenuwstelsel.
Stress heeft effect op je bloedsuikerspiegel
Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren en dat helpt om ons lichaam voor te bereiden op stressvolle situaties door het vrijmaken van glucose in ons bloed. Dit kan ervoor zorgen dat onze bloedsuikerspiegel stijgt. Heb je regelmatig stressreacties? Dan kan dat op de lange termijn leiden tot insulineresistentie en diabetes. Heftig toch?
Stress en de geslachtshormonen
Chronische stress kan ook de balans van andere hormonen in het lichaam verstoren, zoals het geslachtshormoon testosteron bij mannen en progesteron bij vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot verminderd libido, vermoeidheid, stemmingswisselingen en andere hormonale klachten.
Stress en de schildklier
Ook kan stress de werking van de schildklier beïnvloeden, een belangrijk orgaan dat hormonen produceert die verantwoordelijk zijn voor de stofwisseling en de energiehuishouding van ons lichaam. Chronische stress kan leiden tot een verstoring van de schildklierfunctie, wat vervolgens weer kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename en een verminderde mentale helderheid.
Aan de slag met jouw hormoonbalans
Het is wel duidelijk dat stress een enorm effect kan hebben op de hormonen in ons lichaam en het kan op de lange termijn leiden tot een berg aan hormonale klachten. Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om deze stresshormonen te verminderen en onze hormonen in balans te houden. Herken jij veel van deze klachten en weet je niet waar je het beste kunt beginnen? In het HormoonFlow programma vertel ik je precies wat jij kunt doen om van je klachten af te komen en weer rust in je lijf te ervaren.
Alvast een oefening om jouw stresshormonen tot rust te brengen
Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van stress. Een oefening die je kunt proberen is een diepe ademhalingsoefening. Diepe ademhaling helpt bij het verlagen van de hartslag en bloeddruk, waardoor het zenuwstelsel tot rust komt en je je meer ontspannen voelt.
Het gaat zo:
- Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen.
- Plaats je handen op je buik en adem in door je neus, waarbij je je buik uitzet. Tel langzaam tot 4 terwijl je inademt.
- Houd je adem gedurende 2 seconden vast.
- Adem langzaam uit door je mond, waarbij je je buik intrekt. Tel langzaam tot 6 terwijl je uitademt.
- Herhaal deze ademhalingsoefening gedurende 5-10 minuten.
Je kunt ook proberen om diepe ademhaling te combineren met meditatie of visualisatieoefeningen. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en stress te verminderen. Probeer deze oefening regelmatig te herhalen voor het beste effect.