Kun jij je ineens ontzettend prikkelbaar, emotioneel of overweldigd voelen zonder dat daar een reden voor is? Veel vrouwen die last hebben van hormonale klachten herkennen ook deze vervelende stemmingswisselingen. Met name tijdens de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap en de menopauze. Hormonen spelen een belangrijke rol in onze emoties en het reguleren van onze stemming.
Als je hormonen uit balans zijn, kunnen stemmingswisselingen ontstaan, variërend van prikkelbaarheid en angst tot depressie en stemmingsstoornissen. Herkenbaar? Hier lees je wat de oorzaken kunnen zijn, maar ook wat je eraan kunt doen.
De oorzaken van hormonale stemmingswisselingen
Hormonale stemmingswisselingen worden veroorzaakt door veranderingen in de hormoonspiegels. Wanneer de hormoonspiegels fluctueren, kan dit invloed hebben op de chemische boodschappers in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor onze emoties en stemmingen.
De menstruatiecyclus is een goed voorbeeld van hoe hormonen de stemming kunnen beïnvloeden. Tijdens de menstruatiecyclus fluctueert de oestrogeenspiegel en kan het progesteron niveau dalen, wat kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en angst. Dit wordt ook wel premenstrueel syndroom (PMS) genoemd. Vrouwen die last hebben van PMS ervaren vaak ook andere symptomen zoals hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid.
Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen ook leiden tot stemmingswisselingen. Vooral in het eerste trimester kan de verhoogde progesteronspiegel leiden tot gevoelens van vermoeidheid en wisselingen in je emoties. In het derde trimester kan de dalende oestrogeenspiegel bijdragen aan een gevoel van depressie.
Tijdens de menopauze veranderen de hormonen nogmaals. De oestrogeenspiegel daalt, waardoor de kans op depressie en angst toenemen.
Breng je hormonen weer in balans
Er zijn verschillende manieren om hormonale stemmingswisselingen te verminderen:
Veranderingen in levensstijl: zorg voor gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap om je hormonen in balans te houden.
Mindfulness: ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en je emoties beter te kunnen reguleren.
Natuurlijke supplementen: Sommige natuurlijke supplementen kunnen helpen om hormonen in balans te houden en stemmingswisselingen te verminderen. Zoek uit of jij te maken hebt met een vitaminen- en/of mineralentekort en vul dit aan met gezonde voeding en eventueel een supplement. Via de EMB-bloedtest kun je deze tekorten goed in kaart brengen.
Hormoontherapeut: is het je nog niet zelf gelukt om jouw hormonale stemmingswisselingen te verminderen? Dan kan een traject met een hormoontherapeut je hierbij helpen. Hier lees je meer over het HormoonFlow programma.