Skip to main content

Heb jij wel eens nagedacht over de effecten van de anticonceptiepil op jouw lichaam? In dit artikel: ‘Wat de huisarts je niet vertelt over de anticonceptiepil’ schreef ik al over een aantal van deze effecten, maar één ervan vond ik zo bijzonder dat ik er nog wat dieper in ben gedoken. Het gebruik van de anticonceptiepil zou namelijk zoveel effect hebben, dat het jouw partnerkeuze beïnvloedt. Hoe dit precies zit lees je hier.

Het begint bij onze feromonen

Feromonen zijn stoffen die je lichaam aanmaakt om iemand anders aan te trekken. Ze bepalen mede of jij je aangetrokken voelt tot iemand, zodat je een partner kunt kiezen die genetisch bij je past. Onbewust kies je voor een partner met een ander immuunsysteem dan jij. Dit is in theorie namelijk beter voor het nageslacht.
 
Rondom de eisprong is de aantrekking voor mannen met een ander immuunsysteem en meer genetische verschillen sterker. Terwijl je tijdens de onvruchtbare periode sneller kiest voor een man die genetisch meer overeenkomsten met je heeft.
 
Oftewel: tijdens de vruchtbare periode zijn we geneigd een partner te kiezen die we woest aantrekkelijk vinden. Terwijl we in de onvruchtbare periode de voorkeur geven aan zorgzame en betrouwbare mannen.

De anticonceptiepil beïnvloedt de boel

Als je de anticonceptiepil slikt, worden die feromonen flink in de war gebracht. Je hebt geen eisprong en je eigen hormonen worden onderdrukt. Uit onderzoek is gebleken dat de pil zelfs zoveel invloed heeft, dat je een andere partnerkeuze maakt. Je kunt de periode waarin de pil geslikt wordt namelijk vergelijken met een onvruchtbare periode. Je lichaam bevindt zich namelijk biochemisch in een staat van zwangerschap wanneer je de pil gebruikt. Oftewel je lichaam is op dit moment niet bezig met woeste aantrekking, maar we kiezen vol voor die betrouwbare gentleman.

Interessant toch hoe het lichaam werkt!?

Leave a Reply