Wist je al dat je de fases van de menstruatiecyclus kunt koppelen aan de vier seizoenen van de natuur? Door jouw cyclus te koppelen aan de seizoenen, kun je gemakkelijker inzichtelijk maken wat jij per fase nodig hebt. Zo voorkom je dat je te fanatiek aan de slag gaat in periodes waarin rust belangrijk is voor je lichaam. Maar ook dat jij niet onrustig en verveelt thuis zit in periodes waarin jij eigenlijk zin hebt om te gaan knallen.
Sporten kun je bijvoorbeeld super goed koppelen aan de seizoenen. Dit is hoe je de fases voor jezelf kunt bepalen:
- Week 1, geteld vanaf de eerste dag van de menstruatie. De hormonen zijn nu op z’n laagst: winter
- Week 2, wanneer de menstruatie ten einde is, stijgt langzaam jouw oestrogeenniveau: lente
- Week 3, het oestrogeenniveau piekt in de ovulatieperiode: zomer
- Week 4, het oestrogeenlevel daalt en het hormoon progesteron neemt het over: herfst.
Heb jij op dit moment een onregelmatige cyclus of last van menstruatieklachten? Kijk dan eens of aan de slag gaan met een hormoontherapeut tijdens het HormoonFlow traject iets voor je is.
Sporten volgens jouw menstruatiecyclus
Door jouw sportschema aan je cyclus aan te passen voorkom je dat je grenzen overgaat en uitgeput op de bank moet ploffen. Maar het helpt je ook om de beste prestaties te behalen en jezelf uit te dagen.
Rustig aan in de winter
Ga tijdens de winterperiode liever niet te wild sporten maar plan een rustfase in of zorg voor lichte sportvarianten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, zwemmen, yoga, stretchoefeningen of een rustig rondje fietsen. In dit seizoen van je cyclus is je energieniveau laag, verspil niet te veel aan een intense workout. De menstruatiefase staat namelijk in het teken van rust en herstel. Forceer niets, wees lief voor jezelf en luister naar je lichaam. Plan de intensere sportsessies weer in de lente.
Lekker dansen in de lente
Tijdens de lenteperiode van je menstruatiecyclus stijgt je oestrogeenniveau en je energieniveau stijgt mee. Het is een perfecte tijd om jezelf na een rustige winterperiode weer in je sportoutfit te hijsen. Duik de sportschool in, ga dansen of probeer eens een nieuwe sport. Kijk ook eens naar sporten in een team of groep. Contact maken gaat in deze periode namelijk een stuk makkelijker. Je kan beter risico’s nemen en je voelt je lekker speels. De perfecte combinatie om lekker in beweging te komen.
Er zijn nog meer mooie voordelen waarom dit een goede fase is om in beweging te komen. Je uithoudingsvermogen is namelijk beter op dit moment. Je kunt meer zuurstof opnemen, je pijngrens is hoger én het herstel gaat sneller. Heerlijk toch? Maar loop niet te hard van stapel, je hebt op dit moment ook meer kans op blessures.
Power workouts in de zomer
Jouw energieniveau bereikt, net als het hormoon oestrogeen, de top in deze ovulatiefase. Plan op dit moment de intensere workouts. Ga naar crossfit, bootcamp of kies voor poweryoga. Houd goed jouw energieniveau in de gaten, want na de ovulatie neemt je energie weer af. Stap over op rustigere sportvarianten. Een minder intense vorm van yoga of een matig intensieve cardio training bijvoorbeeld. Sporten waar je van gaat zweten (maar die niet te intens zijn), zijn ideaal. Op deze manier help je je lichaam een handje om overtollige oestrogenen kwijt te kunnen raken. Een saunabezoek of lekker in een warm bad is op dit moment ook een hele mooie toevoeging.
Lichtere sporten in de herfst
Jouw oestrogeenniveau is gedaald en het hormoon progesteron heeft het overgenomen. Je voelt je over het algemener wat rustiger en slapper, daarom is het fijn om hier tijdens het sporten aan toe te geven. Kies voor lichtere sportvarianten. Maak een wandeling, ga lekker stretchen, doe wat lichte oefeningen of duik het zwembad in. Pak je rust en voel goed aan waar jij behoefte aan hebt.
Plof niet deze hele periode op de bank, maar blijf wel in beweging. Dit zorgt er namelijk voor dat er endorfines (gelukshormonen) vrijkomen, die ervoor zorgen dat jij lekkerder in je vel zit. Het kan je zelfs helpen bij het verminderen van PMS-klachten.
Oh, en vergeet de sauna en het warme bad niet om de overtollige hormonen kwijt te kunnen raken.
Raas je in deze periode op standje turbo door? Dan kan dit ervoor zorgen dat je tijdens de lente en zomer fase minder energie voelt en dat je uitgeput je cyclus door kachelt.
Ga jij jouw sportschema afstemmen op je menstruatiecyclus?
Wil je naast jouw sportschema ook je agenda, werk en voeding afstemmen op je cyclus? In mijn E-book ‘Leven volgens je cyclus’ vind je alle info om hiermee te gaan starten. Vol met interessante info, feitjes, boodschappenlijstjes, een cyclus tracker en meer!