Je doet zo je best, maar die extra kilo’s lijken wel voor altijd aan je vastgeplakt te zitten. Vaak is het niet zo simpel als: minder eten, dan val je vanzelf af. Er zijn een boel processen die goed moeten kunnen verlopen voordat jij echt het gewicht krijgt dat bij jou past. Wil jij een paar kilo’s afvallen, maar lukt het gewoon niet, of blijven die kilo’s er misschien wel bijkomen? Misschien heeft het te maken met je hormonen of verkeerde voeding.
Verkeerde darmbacteriën
Je darmflora is niet gezond en werkt niet zoals zou moeten. Je darmflora bestaat uit ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Je hebt ze beide nodig, maar wel in de juiste verhouding. Een verkeerde balans tussen deze bacteriën, kan ervoor zorgen dat jij niet goed kunt afvallen. Slechte bacteriën hebben de overhand genomen. Sommige bacteriën kunnen zorgen voor hardnekkig overgewicht. Vooral suikers voeden deze bacteriën.
Voedingstekorten
Je lichaam mist een aantal belangrijke voedingsstoffen, zoals magnesium, zink of B-vitamines, deze zijn nodig om vet te verbranden. Door het volgen van vele diëten in een poging tot afvallen of gewoon door minder voeding te eten, is de kans op tekorten groot. Je lichaam heeft een boel voedingsstoffen nodig om afvalstoffen je lichaam uit te werken en de vele processen goed te laten verlopen. Komen er te weinig goede stoffen binnen? Dan zal je lichaam afvalstoffen opslaan in onder andere vetweefsel en verlopen processen moeizamer en trager.
- Zoek uit of jij voedingstekorten hebt (bijvoorbeeld met een EMB-bloedtest) en vul jouw tekorten aan.
Te veel suikers
Wanneer je lange tijd te veel suikers binnenkrijgt, maakt je lichaam continu insuline aan. Hierdoor kunnen je cellen ongevoelig worden voor insuline. Met insuline in je bloed is het onmogelijk om vet te verbranden, je lichaam draait nu namelijk op suikerverbranding. Omdat deze suikerverbranding makkelijker is dan vetverbranding, zal jouw vet blijven zitten waar het nu zit.
Trage schildklier
Je schildklier heeft besloten te vertragen omdat je bijnieren zijn overbelast met stress. Hierdoor vertraagt je stofwisseling. Omdat stress voor jouw lichaam gelijk staat aan overleven, gaat stress altijd voor. Alle andere processen, dus ook die van de schildklier, worden op pauze gezet. Dit betekent dat wanneer er sprake is van stress, jouw spijsvertering, vetverbranding, regulatie van lichaamstemperatuur, energiehuishouding, aanmaak van nieuwe cellen en regulering van het immuunsysteem op pauze worden gezet en vertragen.
Te veel stress
Je bijnieren maken veel cortisol aan, omdat je lange tijd stress hebt. Dit verstoort de hormoonbalans waardoor je vet opslaat en het niet kan verbranden: stress kan je dik maken.
- Zorg voor voldoende ontspanning. Maar denk ook aan andere vormen van stress: verkeerde voeding, te weinig voeding, te veel of te weinig beweging, chemische producten e.d.
Overwerkte lever
Je lever heeft moeite met het ontgiften en afvoeren van hormoon verstorende stoffen, waaronder xeno-oestrogenen. Je vetcellen besluiten om deze stoffen vast te houden omdat ze anders schade aan kunnen richten. Ze worden opgeslagen in vetcellen. Hoe meer xeno-oestrogenen, hoe meer vetcellen.
Minder spiermassa
Als je ouder wordt, gaat je spiermassa langzaam achteruit, waardoor je stofwisseling gaat vertragen. Hoe minder spieren je hebt, hoe lager je stofwisseling en hoe lastiger om af te vallen.
- Doe aan krachttraining. Hiermee bouw je je spiermassa en dus je mitochondriën op. Dit zijn de energiefabriekjes die ervoor zorgen dat jij meer energie aan kunt maken.
Wil je graag met een hormoontherapeut uitzoeken wat jouw oorzaak is waarom je niet kunt afvallen? In het HormoonFlow traject zoek ik het samen met jou tot op de bodem uit, zodat jij kunt ontdekken welk gewicht echt bij je past.