Heb je na het eten wel eens last van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, hoofdpijn of huidklachten? Dit kunnen tekenen zijn van een voedingsintolerantie. Veel mensen hebben ermee te maken, zonder het te weten. Ik was er zelf ook een van! Wanneer je last hebt van intoleranties kun je ontzettend gezond eten en toch klachten blijven houden. Zo frustrerend.. Daarom is het fijn om eens te onderzoeken of jij misschien last hebt van zo’n voedingsovergevoeligheid.
Wat is een voedingsintolerantie?
Een voedingsintolerantie betekent dat je lichaam moeite heeft om bepaalde voedingsmiddelen te verteren. Dit kan komen door een tekort aan enzymen (zoals bij lactose-intolerantie) of omdat je immuunsysteem overmatig reageert op een bepaalde stof in voeding.
In tegenstelling tot een allergie is een intolerantie minder acuut en levensbedreigend, maar de klachten kunnen wel je dagelijks leven beïnvloeden.
Het verschil tussen een intolerantie en een allergie
- Voedselallergie: Bij een allergie reageert je immuunsysteem heftig en direct op een bepaald voedingsmiddel. Dit kan leiden tot ernstige symptomen zoals zwelling, ademhalingsproblemen of een anafylactische shock. Denk bijvoorbeeld aan een noten- of pinda-allergie.
- Voedselintolerantie: De klachten bij een intolerantie zijn minder ernstig en treden vaak pas enkele uren na het eten op. Denk aan buikpijn, vermoeidheid of huidirritaties. Een intolerantie is niet levensbedreigend, maar kan wel langdurige ongemakken en hormonale klachten veroorzaken.
Veelvoorkomende voedingsmiddelen die intoleranties veroorzaken
Hier zijn een aantal van de meest voorkomende voedingsmiddelen waar mensen op kunnen reageren:
- Lactose: Melksuiker, aanwezig in melk en andere zuivelproducten.
- Gluten: Eiwitten die voorkomen in tarwe, gerst en rogge.
- Histamine: Een stof die voorkomt in gefermenteerde producten, oude kaas en alcohol.
- Fructose: Vruchtensuiker in fruit, honing en sommige bewerkte producten.
- Soja: Een veelgebruikte plantaardige eiwitbron.
- Noten of zaden: Vooral lastig bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld amandelen of sesam.
Klachten die kunnen wijzen op een voedingsintolerantie
De klachten verschillen van persoon tot persoon, maar veel voorkomende symptomen zijn:
- Opgeblazen gevoel of buikpijn
- Diarree of obstipatie
- Vermoeidheid of een energiedip
- Huidproblemen, zoals eczeem of acne
- Hoofdpijn of migraine
- Gewrichtspijn
- Slecht slapen
Vaak is het lastig om een intolerantie te herkennen, omdat de klachten niet direct na het eten optreden en soms vaag zijn.
Hoe kun je een voedingsintolerantie meten?
Het is heel lastig om een voedingsintolerantie zelf te ontdekken, vooral omdat de klachten niet altijd direct duidelijk zijn. Gelukkig kun je via een bloedtest eenvoudig inzicht krijgen. Via deze bloedtest kun je bijvoorbeeld goed achterhalen voor welke voedingsmiddelen je mogelijk intolerant bent.
De test werkt als volgt:
- Je neemt via een vingerprik wat bloed af (via een priksetje dat je thuis ontvangt of kom langs in de praktijk).
- Het bloed wordt in het lab geanalyseerd op onder andere intoleranties, maar ook naar voedingstekorten, vetzuren, hormonen en toxische belasting wordt gekeken.
- Je ontvangt een gedetailleerd rapport met de uitslag en uitleg over welke voedingsmiddelen je mogelijk beter kunt vermijden.
Dit kan een enorme stap zijn naar meer energie, minder klachten en een betere gezondheid!
Wat kun je doen als je een intolerantie hebt?
Heb je eenmaal inzicht in je intoleranties, dan kun je gericht aanpassingen maken in je voeding:
- Eliminatie en re-integratie: Vermijd tijdelijk het betreffende voedingsmiddel en kijk of de klachten afnemen. Voeg het daarna voorzichtig weer toe om te zien hoe je reageert.
- Alternatieven zoeken: Bijvoorbeeld lactosevrije melk of glutenvrije granen.
- Professionele begeleiding: Vind je het fijn om extra begeleiding te krijgen en eventuele andere hormonale klachten aan te pakken? Dat kan in het HormoonFlow traject. Hierin gaan we 4 maanden samen aan de slag om jouw lichaam te herstellen. De bloedtest zit bij dit traject inbegrepen!