Skip to main content

Voel jij je in de herfst en winter ook wat futlozer? Minder energie, sneller geïrriteerd of een dipje in je humeur? Je bent niet de enige! Een tekort aan vitamine D kan hier een grote rol in spelen. In de donkere maanden maken we namelijk veel minder vitamine D aan omdat we te weinig zonlicht op onze huid krijgen. Maar wist je dat het niet alleen goed is voor je energie en immuunsysteem, maar ook voor je hormonen? Vooral in de herfst en winter is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze zonnevitamine binnenkrijgt.

Waarom vitamine D zo belangrijk is

Vitamine D is technisch gezien geen vitamine, maar een prohormoon dat in je huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het ondersteunt een boel processen in je lichaam, zoals:

  1. Botgezondheid
    Het helpt je lichaam calcium op te nemen, essentieel voor sterke botten en tanden. Een tekort kan leiden tot botontkalking of osteoporose.
  2. Immuunsysteem
    In de herfst en winter, wanneer virussen zoals griep en verkoudheid rondgaan, helpt vitamine D je immuunsysteem te versterken en infecties te bestrijden.
  3. Hormonale balans
    Deze zonnevitamine is betrokken bij de productie van belangrijke hormonen, waaronder oestrogeen en testosteron. Het ondersteunt de werking van de bijnieren, die stresshormonen zoals cortisol reguleren.
  4. Mentale gezondheid
    Lage vitamine D-spiegels worden in verband gebracht met seizoensgebonden depressie (winterdip) en stemmingswisselingen. Het speelt een rol in de aanmaak van serotonine, het ‘gelukshormoon’.

Waarom lopen we in de herfst en winter risico op een tekort?

In de herfst en winter is de zonkracht in Nederland te zwak om voldoende van deze vitamine via je huid aan te maken. Zelfs bij een gezonde levensstijl met een gevarieerd dieet is het lastig om genoeg vitamine D uit voeding te halen. Risicogroepen zoals mensen met een donkere huid, ouderen, zwangere vrouwen en mensen die weinig buiten komen, hebben een verhoogde kans op een tekort.

Het effect van een vitamine D-tekort op je hormonen

Een tekort kan je hormonale balans flink verstoren:

  • Schildklierhormonen: Deze vitamine ondersteunt de werking van de schildklier, die verantwoordelijk is voor je stofwisseling en energieniveau.
  • Geslachtshormonen: Lage vitamine D-spiegels worden in verband gebracht met een daling van oestrogeen en testosteron, wat kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid, stemmingswisselingen en libidoverlies.
  • Stresshormonen: Het helpt bij de regulatie van cortisol. Een tekort kan bijdragen aan stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid en slaapproblemen.

Hoe voorkom je een tekort?

  1. Suppletie
    In de herfst en winter is een supplement met vitamine D sterk aan te raden, vooral voor risicogroepen. De aanbevolen hoeveelheid ligt tussen de 10 en 25 microgram per dag, afhankelijk van je leeftijd en leefstijl.
  2. Vitamine D-rijke voeding
    Voeg voedingsmiddelen toe zoals vette vis (zalm, makreel) en eieren
  3. Check je bloedwaarden
    Wil je weten of je voldoende vitamine D in je lijf hebt? Via een bloedtest kun je dit laten controleren. Dit geeft je inzicht in je persoonlijke behoefte en helpt je gericht actie te ondernemen. Hier kun je eenvoudig een bloedtest aanvragen om je vitamine D-niveau (en andere tekorten) te checken en te ontdekken wat jouw lichaam nodig heeft.

Leave a Reply